Kva skjer i kulturen

Velkomen til kulturkalender for HARDANGER kommunane

Kva skjer i kulturen

Velkomen til kulturkalender for HARDANGER kommunane

PROGRAMOVERSIKT

Filtrer
f%c3%b8rerkvinnen

Riksrøya - Bjørn Steinar Meyer om Olga Bjoner

onsdag 23. januar kl 19:00 , Sentralbadet Litteraturhus
Knapt noen norsk kvinne har opplevd et liv så fylt av kontraster som Olga Bjoner. Hun var elsket, beundret og ble mottatt nærmest som en stjerne hvor enn hun kom. Hun endte med å bli landets mest forhatte kvinne.
«Førerkvinnen» er boken om den musikalske og særdeles skrive- og taleføre kvinnens liv. Enkelt fortalt var hun den som organiserte og gjorde bondekvinnebevegelsen til en av landets største, mest respekterte og mest innflytelsesrike. Men da krigen kom ble hun Nasjonal Samling Kvinneorganisasjons leder – og fikk tilnavnet Riksrøya. Siden har knapt noen villet vite av henne.

- Hva skjedde? Hvordan kunne hun gå fra å være en elsket og beundret samfunnsbygger til å få et ettermæle så ille at ingen norsk kvinne har opplevd noe lignende. Bjørn Steinar Meyer har gravd i saken og gav i fjor ut ut boka «Førerkvinnen». Måneder i private og offentlige arkiver, innhenting av stoff hos mennesker som har kunnskap om ulike detaljer, og – ikke minst – utrolig god hjelp fra Olga Bjoners etterkommere, har gjort «Førerkvinnen» til en nyansert biografi, ispedd bonde- og bondekvinnehistorie, kvinnehistorie, førkrigs-, krigs- og etterkrigshistorie.

Olga Bjoner hele tiden kjempet for kvinners rettigheter og verdighet, uansett hvem som bestemte i samfunnet rundt. Verken trege bønder som nektet kona å gå på bondekvinnemøter eller aggressive tyskere som prediket Kinder, Küche, Kirche, klarte å stoppe henne når hun satte seg noe fore.

Olga Bjoners datter ønsket at sannheten om moren skulle komme frem, uansett hvordan den måtte fortone seg. Meyer har også hatt tilgang til Olga Bjoners reisedagbok. Her noterte hun ned de fleste av de mer enn 1000 småstedene fra Lista i sør til Tromsø i nord, fra Stadt i vest til Rømskog i øst, som hun besøkte og hva hun foredro om på hvert enkelt sted. Hele listen gjengis i boken. Hun besøkte Hardanger flere ganger, hun hadde slekt i Sørfjorden og en av hennes beste venninner var fra Omvikedal. I Odda møtte hun blant annet forfatteren Gro Holm, et møte Meyer skriver en del om.

Foredraget på Litteraturhuset i Odda vinkles en god del mot Olga Bjoners besøk i Hardanger.


Bjørn Steinar Meyer (født 1950 i Bergen) har vært journalist, vaktsjef og redaktør i aviser i Hardanger, Indre Østfold og Oslo. Han gav i 2007 ut «Mødre uten barn – fra adopsjonens ukjente historie». Han er nå pensjonist og bor i Ulvik.

Arrangementet er i samarbeid med Bygdekvinnelaget i Skare og er støttet av Norsk Kulturråd.