PROGRAMOVERSIKT

"Det tilfeldige" - filosofi og performance

tirsdag 20. mai - tirsdag 20. mai , Odda Bibliotek

Kunstneren Kurt Johannessen og filosofen Øyvind Kvalnes kommer på besøk med et foredrag om tilfeldigheter.

 De bruker historier og erfaringer til å undersøke hva det vil si at noe er tilfeldig. Hvor mye av det vi opplever er sammentreff, og hvor mye kan vi bestemme over selv? Hvor stor er avstanden mellom verden slik den er, og verden slik vi opplever den?I naturen kan vi oppleve både lovmessighet og det som ser ut til å være tilfeldig. En stein løsner fra fjellsiden og starter et ras. I kulturen prøver mennesker ofte å redusere tilfeldighetene ved å legge planer og trene på bestemte aktiviteter. For noen år siden deltok Johannessen i et prosjekt hvor folk blant annet fikk operert inn glimt i øyet for å øke sjansen til å vinne fotballkamper. I foredraget vil han legge frem noen av funnene fra dette prosjektet. Mennesker bruker gjerne fantasien for å gjøre tilværelsen mindre tilfeldig. Det handler om å finne meningsfulle holdepunkter i egen hverdag.

Kvalnes og Johannessen inviterer oss til å tenke videre på det tilfeldige, på grensen mellom det vi har mulighet til å gjøre noe med selv, og det som bare skjer med oss.

Kurt Johannessen er kunstner med base i Bergen. Han tegner, gir ut egne bøker og bedriver tankevekkende performancekunst.  Filosofen Øyvind Kvalnes bor i Oslo, og har i mange år vært omreisede foredragsholder og skribent. Han er ofte å treffe på Litteratursymposiet i Odda.