PROGRAMOVERSIKT

Film med levande musikk

lørdag 18. mai kl 20:00 - 10:16, Odda Kino

I forbindelse med Hardanger Musikkfest setter Wolfgang Plagge (klaver) og Fredrik Fors (klarinett) lyd til film i Odda kino.

1. Fra Chaplins The Kid(*1921)
2. Offerscenen fra Carl Th Dreyers La Passion de Jeanne D’Arc (1928)
3. Sluttscenen fra Chaplins Limelight (1952) med Buster Keaton og Charlie Chaplin

Filmmusikkens historie er en historie om forandring og visuell fascinasjon.

De første bevegelig bilder trollbandt seerne i den grad at de ikke engang tenkte over mangelen på lyd. Men ganske tidlig oppdaget man at den manglende lyden var en hemsko for dramaturgien i et filmmanus, og man ansatte egne filmteatermusikere, oftest pianister, til å spille live mens filmene ble vist. En rekke av Norges fremste musikere, med Robert Levin i spissen, startet sine karrierer som kinomusikere. Det ble raskt en egen kunstart å lage improvisert musikk til film, og arbeidsdagene ble lange for musikere som gjerne spilte flere kinovisninger hver kveld.

I denne konserten vises utsnitt fra tre av filmhistoriens virkelige klassikere med musikk slik den kunne oppleves fra 1920-tallet opp til begynnelsen av etterkrigstiden. Chaplins legendariske ”the Kid” er en av filmpantomimens absolutte høydepunkter, og musikken som spilles er improvisert i øyeblikket og skal følge den visuelle handlingen i sanntid. Til Dreyers Jeanne D’Arc spilles eksisterende, nedskrevet musikk, og med Chaplins ”Limelight” er vi kommet over i lydfilmens rike – her er det filmens eget originale lydspor vi hører.

Med lydfilmen endrer ikke bare musikken seg – hele regien, dramaturgien og skuespillernes uttrykksregister skifter fra typisk teaterpantomime-overspill til moderne drama. Følg stumfilmens titaner inn i lydverdenen!

Billettpris kr. 100,-.

Les mer på www.hardangermusikkfest.no